Convaluit non pes aviae....

Terveisiä Paimentolasta!
Edellisestä päivityksestä on aikaa reilu viisi kuukautta mistä pahoitteluni, syynä tähän on terveydentilani ja sen aiheuttamat rajoitteet. En tällä kertaa sorru historiasta tutuksi tulleisiin, pitkiin valitusvirsiini mutta sanotaanko näin että paremminkin voisi olla ja tämä on osaltaan vaikuttanut myös mentaalisella puolella. En kuitenkaan aio pilata kenenkään kesäfiiliksiä valituksillani – päinvastoin – ja siksipä siteeraan paimentolaan kosmisen aikavääristymän kautta saapunutta, Ekonomos Prostesthenes´tä, jonka suusta kuulee usein sanonnan: ”Convaluit non pes aviae nisi lacto coacto” (Hyvä tuli mummon jalasta kun piimällä voiteli).

Mainittakoon että vielä viime kuussa Ekonomos eli tavallista lammaspaimenen elämää Daakian valloituksen vuonna eli vuonna 101, jolloin Roomaa hallitsi Tranuksen (Trajanus) ämmän poika nimeltään Marcus Ulpius Nerva. Sotaisa ja suosittu tyyppi ja hänen aikanaan muuten Rooman valtakunta oli laajimillaan, mikä taasen paimenten näkökulmasta oli hyvä koska laidunmaata oli sen verran että siitä olisi riittänyt Uotilan lapsillekin. Asia josta Ekonomos jaksaa muistuttaa, samoin siitä että heillä oli joka päivä mahdollisuus peseytyä kuumassa kylvyssä. Totesin tähän että minun puolestani hääp voi raahata ammetta perässään ja kun tuntee tarvetta, niin kantakoon vedet ja tehkööt tulet kaukalonsa alle mihin lystää mikäli lampaiden kyttääminen ei siitä kärsi. Tiedän että peseytyminen on Ekonomosille tärkeää, hän on näet kertonut minulle että tuon ajan Roomassa – myös paimenten keskuudessa – olivat erilaiset orgiat arkipäivää ja näin ollen pelko occo moncares’ista oli todellinen. Tuo pelätty occo moncares ei suinkaan ole mikään kauhua herättävä tauti, vaan occo moncare = ökkömönkiäinen jonka meistä jokainen tuntee nimellä satiainen. Pieni mutta inha vipeltäjä. Mutta se Ekonomosista ja hänen omituisuuksistaan.

Muuten Paimentolassa elämä sujuu melko rauhalliseen tahtiin varsinkin omalta osaltani koska olen päättänyt olla tänä kesänä tekemättä mitään, suurimmalta osin terveydentilani takia mutta myös siksi, etten ole koko kapisen elämäni aikana viettänyt yhtään vapaata kesää sen jälkeen kun täytin viisitoista ja se järkyttävää kun ajatellaan että ihmisen elämä on aika lyhyt. Lyhyt siinä mielessä kun ajatellaan vuosia jotka kuluvat työelämässä ja totuus on että yhä harvempi pääsee eläkkeelle siinä kunnossa että niistä eläkevuosista pääsee nauttimaan. Kituuttamistahan tämä on mutta mielestäni kaikkea ei voi mitata rahassa ja omalta kohdaltani voin sanoa (pitkää päivää tehneenä) ettei se raha pesää tee. Normaaliin arkeen kuuluvat laskut, työkalujen uusiminen, matkakustannukset etc. pitävät huolen siitä että koko työelämä on yhtä helvetin oravanpyörää joka ei pelkästää vie fyysistä terveyttä, vaan vaikuttaa myös henkiseen jaksamiseen ja osaltaan sitä kautta myös fyysiseenkin joten omalta kohdaltani päätin pysäyttää kellot nyt kun vielä jotenkin pääsee liikkumaan. Tosin keppien kanssa tällä hetkellä mutta kumminkin. Paljon on näkemättä ja kokematta eikä tarvitse edes lähteä ulkomaille.

Toinen ja omalta kohdaltani tärkeä päätös oli lopettaa tupakonti. No, ehkäpä on vielä liian aikaista sanoa lopettaa koska nortittomia päiviä on takana kaksitoista kappaletta mutta koska ylipääsemättömiä mielihaluja ei ole ollut, on minulla melko hyvät fiilikset tämän asian onnistumisesta. Laastarien avulla, tällä hetkellä ja koko ensimmäisen kuukauden 21mg:n nikotiinilaastarit, toinen kuukausi mennään 14mg:n ja kolmas 7mg:n laastareilla jonka jälkeen ollaankin sitten ihan niinkuin muutkin tupakoimattomat.
Sain herätyksen touko – kesäkuun vaihteessa, itseasiassa pariinkin otteeseen kun aivan yht’äkkiä olin tilanteessa jossa en saanut ilmaa keuhkoihini. Kummallakaan kerralla ei ollut kyse mistään fyysisesti rasittavasta toiminnasta, toisella kertaa istuin sohvalla tuijottamassa tv:tä ja toinen kohtaus iski syödessä. Se on kuulkaa kamala tunne kun kiskot ilmaa keuhkoihisi eikä mitään tapahdu. Onneksi kohtaukset olivat muutaman kymmenen sekunnin luokkaa mutta ne riittivät saamaan minut vakuuttuneiksi siitä, että jotain on tehtävä nyt eikä viidestoista päivä. Muutamalla hyvällä ystävälläni on pahalle asteelle edennyt keuhkoahtauma ja se on joka kerta yhtä raastavaa katsottavaa ja kun vielä suvussa on syöpää johon muuten isäukkonikin aikoinaan kuoli, niin kyllä se näin vanhemmiten säväyttää. Onko lopettamisella enää 35 vuoden kessuttelun jälkeen mitään terveydellistä merkitystä, on asia erikseen mutta ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä että on helpompi hengittää kuin kaksitoista päivää sitten.

Toki valmistauduin (siis olin munaton ja jatkoin polttamista vielä parisen viikkoa kohtausten jälkeen) sillä tapaa, että mietin mikä omalla kohdallani on tapatupakointia ja mikä taasen nikotiiniriippuvuudesta johtuvaa tupakointia ja havaitsin että tapatupakointi muodosti suurimman osan päivittäisestä tupakoinnistani. Ennen aamukahvia, aamukahvin jälkeen, kun istuin autoon ja olin lähdössä liikenteeseen, ruokailun jälkeen, kun vitutti, kun näin jonkun tuttavani ja alettiin rupattelemaan niitä näitä etc.
Päivä päivältä vähensin kunnes olin päässyt puoleen, kenties vähän alle normaalista ja sitten hommasin laastarit. Tosiasiassa tuolloin sain rahaa joka mahdollisti laastarien hankinnan sillä ne eivät ole mitään kovin halpoja. No, nyt joku sanoo että halvempaa kuin polttaminen ja tottahan se mutta kun ajatellaan miten paljon tupakointia kritisoidaan ja sen vaaroista jaksetaan muistuttaa (mikä tietysti totta ja oikein), niin miksi kukaan ei näistä kirjanoppineista, poliitikoista ym. kirjoita siitä millainen bisnes tupakoinnin lopettamisesta on tehty? Luulisi nyt ainakin THL:n ilmaisevan kantansa koska sen kontollehan tupakoitsijat päätyvät. Nimittäin, 21mg:n laastaripakkaus joka sisältää viikon satsin (7kpl), maksaa apteekista riippuen 19,50 – 25,00 euroon paketti ja on tottakai halvempi kuin viikon satsi norttia joka omalla kohdallani oli aski/päivä eli 49,- euroa per viikko mutta kun puhutaan riippuvuuden hoidosta, niin mielestäni hinta voisi olla kohtuullisempi koska omat tuloni on tällä hetkellä n. 700,- euroa kuussa joten satanen nikotiinilaastareihin on suht iso investointi koska tuosta seitsemästä huntista maksetaan vuokra, sähkö ja muu asuminen sekä eläminen.

Että semmosta. Jotta tästä ei tule liian pitkä, lopetan tähän ja palaan blogsphereen illemmalla. Mulla on lekuri puoli yksitoista ja näin ollen pitää ryhtyä valmistautumaan mutta haluan toivottaa kaikille hemmetin hienoa kesän alkua ja kaikkea hyvää!

Niin, ja se punapää on vieläkin hakusessa...
32 kommenttia :

 1. Onpa mukava kuulla sinusta. Tupakoinnin lopettamien on tosi hieno juttu, onnea jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos!
   Kävinkin hetki sitten vakoilemassa - utelias kun olen ja tykästyin näkemääni :)

   Poista
  2. Jes, yhtä jäisenä kädet kuin ennenkin :D

   Poista
  3. No perkele! :D
   Olisi pitänyt mutta kun tuolla toisaalla jo kyseltiin eikä vanhaan enää päässyt...kiitos rakas vinkistä - nyt helpotti tuska! :D :D

   Poista
 2. Look who's back <3

  Äitini lopetti tupakoinnin 50 vuoden kessuttelun jälkeen ja voi nyt paljon paremmin. Mulla on lyhyempi historia taustalla mutta nyt jo kohta 12 vuotta (niin siitä kahdestatoista päivästä sekin alkoi) savutonta elämää takana, joten tsemppinä ollaan. Rankkaa se on, mulla ei onnistunut muutoin kuin raskaaksi tulemalla, joten hattua nostan sulle ja korkealle!

  P.S. Tukka on vieläkin ruskea mutta pirhana, pitäiskö värjätä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pisteet äidillesi, on kyllä melkoinen saavutus sellaisen röyhyttelyn jälkeen!
   Niin ja tietysti sulle koska oot röökistä eroon päässyt koska kyllä elämä tuntuu jotenkin helpommalta ja olen havainnut aika paljon sellaisia tuoksuja mistä ei ollut ennen tietoakaan.

   Hmmmmm...enpäs tiedä..sulla on kyllä hyvän värinen pää (tosin tietoni voi olla vanhentuneita) mutta mites ois muutama punainen raita?

   Poista
 3. Hiivatti miten hienoa nähä sinua täällä! Ja mahtavaa, jos nyt pääset tupakastakin eroon ♥ kyllä ne terveysedut sieltä tulee, vaikka olis pitemmänkin aikaa kessutellut, ja koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa. Ne apukeinot lopettamiseen on kyllä hävyttömän kalliita, olen ihan samaa mieltä. Omakohtaisia kokemuksiahan mulla ei oo, mutta vierestä katsonut toisen rimpuilua, pari Champix-kuuriakin tuo söi ja alotti aina uudestaan tupakoinnin. Sanoo muuten nyt, ettei lopettanut; se "ei vaan oo polttanut".

  Tsemppiä kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa nähdä myös sua! ♥
   Olen ollut aika depiksessä, tosin selkä - päänsäryt ovat olleet sen verran veemäisellä tasolla ettei niidenkään puolesta ole kyennyt kirjoittelemaan mutta ajattelin tulla nyt heti kun on taas semmoinen "helpompi" vaihe.

   Totta nuo terveysedut, haju - ja makuaisti paranee koko ajan, ainoa varjopuoli on sitkeä lima joka ei ole oikein limaa vaan paremminkin jotain paljon vähäisempää (en siis yski keuhkojani pihalle)joka jää varsinkin nenän limakalvoille. Mulla on kahta eri plaatua nenäsuihkeita (Physiomer ja perinteinen joka supistaa limakalvojen pintaverisuonia) mutta silti tuntuu että nenä on jatkuvasti muurautunut umpeen. Ärsyttävää.

   Muksaa torstain jatkoa!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos kiitos!
   Koitin päästä lukemaan mitä sulle kuuluu mutta enpähän sitten päässytkään...

   Poista
  2. Laitan sulle postia.

   Poista
  3. Kiito, sain sen eilen!

   Poista
 5. Katsokaas, mitä kissa raahasi sisälle :D Ei vaan ihan Helkkarin mukava nähdä!! Kommentoin lisää jahka saan kahvia kitusiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai vielä raahasi.... :D
   Joo, juo rauhassa, sain just kahlattua lukulistani läpi ja nyt pitää käydä hoitamassa muutama asia tuossa kylillä mutta palaan kyllä myöhemmin illalla.
   Mukava oli myös vierailu kattilassa, on se bloody posti jotain mikä ei ole tästä ulottuvuudesta :D

   Poista
  2. Toivottavasti näit myös hienoja juhlakuvia ;)

   Tuohon tupakkajuttuun piti sanomani, että isäni poltti vihreää Norttia 3 askia päivässä eikä meistä lapsistaan kukaan polta, mutta hän sai kyllä lopetettua polttelunsa pari vuotta ennen kuolemaansa nimenomaan laastareiden avulla. Oli polttanut varmaan yli 50 vuotta, sanoi vain että vaikeinta lopettamisessa oli mökkihommissa (=puusavotta jne) tauoilla, kun käsillä ei ollut mitään tekemistä :)

   Poista
  3. Jumankeuta, puoli vuosisataa on hemmetin pitkä!
   Toisin sanoen, mulla on toiveita päästä irti ja sikäli näyttää lupaavalta ettei minkäänlaisia himiksiä oikeastaan ole. Himo tulee pieninä, hetkellisinä häivähdyksinä jotka menevät pois yhtä nopeasti kuin ovat tulleetkin.
   Röökin poltto on aika paljon pään sisäinen juttu.

   Poista
  4. Pään sisältä tulee aika paljon kaikenlaista huonoakin.

   Poista
 6. Mukava kuulla että on parempi vaihe menrillään. Toivottavasti se kestää pitkään! Ja totta on että me tavalliset tallaajat unohdamme nauttia elämästä, vaikka pienestikin. Kun sitä aikaa ei kuitenkasn määrättömästi ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sitä minäkin toivon!
   Niin, ainakin mua kylmii joka kerta kun havahdun siihen miten aika on mennyt. Usein tulee tunne että päivät valuvat hukkaan mutta en silti ole ryhtynyt päättömästi säntäilemään sinne tänne, olkoonkin että on tiettyjä asioita jotka saavat enemmän huomiota kuin ennen ja toiset asiat taasen sellaisia, etten enää uhraa niille oikeastaan yhtään aikaa.
   Kai se on sitä vanhenemista, mene ja tiedä.

   Poista
 7. No jopas, tämäpä oli mukava tapaaminen! Hieno homma tuo tupakaton elämä, päivä kerrallaan.

  Tsemppiä arkeesi ja kaikkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa nähdä sinuakin ja toivon sulle sekä pesueelle kaikkea hyvää ♥

   Poista
 8. Mshtavaa että olet takaisin ja sauhuttelun lopettamisesta huimat aallot ja suitsutukset! Lopettaminen ei ole ihan helppoa, mutta se palkitsee aika nopeasti - juurikin hengittämisen ja hengityssairauksien osalta. Milloinkaan ei ole siis liian myöhäistä 👍 ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, kävin just sun tykönä...öhmmmm...ilmaisemassa ajauksiani :D
   Mistä te revitte noita peukkuja, sydämiä ja muita juttuja? Niitä näkee ihmisten teksteissä ja nyt täytyy tunnustaa että mä olen pudonnut kelkasta eli jos viittit vinkata, niin oisin hyvin kiitollinen!

   Poista
  2. Mä olen nyt reissussa ja kommentoin kännykällä. Tässä vehkeessä on saatavilla kaikkia mahdollisia naamioja ja muita emojia. Tavallisesti käytän vain kotikonetta ja silloin ei tule kuin tekstiä.
   Oli tosi kiva kun piipahdit, huolestuttaa tuollaiset hiljaisuudet, vaikka tiedän ettei aina pysty tai haluta.
   Mukavaa iltaa sulle!

   Poista
  3. Antoisaa reissua ja toivottavasti kelit on kohdillaan!

   Ah, niinpä tietysti - kännykällähän niitä saa (tyhmä minä). Joo, kyllä mä koitan pysyä/käydä ahkerammin vaikka totta tuo että on noita esteitä, nyt ne oli enemmänkin psyykkisellä puolella kun tuntuu ettei mikään enää onnistu ja terveys on mitä on mutta eiköhän se tästä.
   Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 9. Pikemminkin toivon apuja muihin ongelmiin kuin röökiin. ;I Koska noin periaatteessa minä poltan, ainakin toistaiseksi. Ja ainakin niin kauan, kunnes kehtaan suhtautua lihaa syöviin kuten moni tällä hetkellä tupakoiviin...
  Teretulemas tagasti, pidämme yhteyttä! Heti, kun hiukseni on värjätty *etsii puuvärikyniä kuumeisesti*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, niitä apuja toivon minäkin! :D
   Nykyisellään meinaan alkaa olemaan taas tolet niin tapissa etteipä noilla ole enää mitään vaikutusta mutta kuten tiedät, jotain kun pyydät niin sua haukutaan.. just siksi.

   Kiitos kiitos, kyl met yhteyttä pirämme ja punapäisyys ei suinkaan ole ehdoton kriteeri - se on pääasia mitä silmien takana ja korvien välissä on ja sinähän oot älykäs... ;)

   Poista
 10. Kiva nähdä sua! Onkin ollut ikävä! Tsemppiä kessuttomaan elämään ja kesään muutenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Mukavaa nähdä sua myös ja olkoon kesäsi kaikin puolin hyvä. Oikeesti ♥

   Poista
 11. Muutaman päivän (en sentään kuukausia...) ollut offline ja kas, kas, täällähän on jälleen elämää. Tervetuloa takaisin.

  Ja rispekt tupakoinnin lopettamiselle, nostan hattua! Itselläni ei ole mitään motivaatiota tuollaiseen, kaipa minä kärytän kunnes kuolen.

  Koeta nauttia vähälumisesta kesästä kivuista ja säryistä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susu!
   Lopettamispäätös tuli kun en saanut henkeä, muuten sitä kaiketi sauhuttelis vieläkin ja en tiedä onko sillä mitään merkitystä mutta ihminen tuppaa reagoimaan vasta sitten kun omalle kohdalle sattuu (ja valitettavasti usein liian myöhään).

   Jaksamista olotilojen kanssa ja oikein antoisaa sekä tuotteliasta kesää!

   Poista
 12. Olipas hauska ylläri nähdä palannut Paimen!

  Kessuttelisin ehkä minäkin vielä, ellen olisi 2-3 vuotta sitten sairastanut kurkunpääntulehdusta. Sitkeästi poltin senkin aikana, vaikka oli hirveitä yrjöön päättyviä yskäkohtauksia. Jonain yönä tulikin sitten semmonen 10-15 sekuntia kestävä täydellinen hengen salpautuminen. Luulin että kuolo korjaa... Niitä tuli useampia, yleensä öisin tai aamuisin. Ei oo sen jälkeen tehnyt mieli körssiä! Ihan satunnaisia kepakoita olen polttanut kavereilta, mut himoa ei ole. Eniten kivaa on se, että makuaisti on parempi ja ylämäet ei meinaa viedä tajunnan rajamaille enää.

  Voisin minäkin vaikka päivittää kuulumisia sulle mailin kautta, kunhan saan aikaiseksi. Plogi on edelleen tauolla :) Joka tapauksessa, meiti on nyt oman alan töissä ja toistaiseksi on mennyt ihan hyvin. Satunnaisia panikointeja on, mut tärkeintä on että viettää aina jonkinlaisen päivän... ei tartte aina olla hyvä päivä. Onneksi niitäkin on! Toivottavasti sullakin.

  VastaaPoista

Käynnistäsi kiitollinen ja kommentistasi olisin suorastaan riemuissani!
(kommenttien valvonnan takia ne näkyvät vasta hyväksymisen jälkeen ja tämä saattaa kestää jonkin aikaa)

Kiitokset tekijöille:

 • Blogger archive page > Life is so full of tae!
 • Google Friend Connect Button > NetOops blog
 • Add Related Post Widget To Blogger (linkwithin) > My Blogger Tricks
 • Contact Form > Tw!st Blogger
 • Simple Search > Blogger Buster
 • How to display linkwithin related posts only in post pages > My Blogger Desk
 • How to Remove Subscribe to Atom links from your Blogger Blog > Superwebtricks
 • How to remove quick edit and wrench icons on Blogger > Blogger Plugins